Program Targów HUNT&FISH EXPO



                                     

                                                          22 - 23 kwietnia 2022 (piątek, sobota)






Wystawa zdjęć


Fotograf Magda Langer


22-23 kwietnia 2022, stoisko W2



„Na łów, na łów, na łowy do zielonej dąbrowy, towarzyszu mój .....”


Podczas targów w Hali Wisła będzie prezentowana wystawa zdjęć przyrodniczych autorstwa Magdy Langer.

Obecnie myślistwo jest kontynuacją wielowiekowych tradycji i zwyczajów,skrzętnie podtrzymywanych przez Łowiecką Brać. Magda Langer jest prawdziwym łowcą i tropicielem, ale wybierając się w knieję,

zamiast strzelby czy sztucera, zabiera aparat fotograficzny. Na obecnie prezentowanym FOTO-POKOCIE,

jak nazywa swoje wystawy związane z łowiectwem, są fotogramy z polowań.



Wystawa kolekcjonerska


"Diana bogini łowów"


Diana – w mitologii rzymskiej bogini łowów, gór, lasów. Pierwotnie była ona boginią wszelkiego życia na ziemi. Najczęściej przedstawiano ją w krótkim chitonie, z łukiem i kołczanem ze strzałami. Jan Długosz w swojej kronice utożsamił rzymską Dianę ze staropolską boginią łowów Dziewanną.


22-23 kwietnia 2022 , stoisko W33 Polski Związek Łowiecki



Warsztaty edukacyjne


Temat łowiectwa jest Ci bliski, a może wręcz przeciwnie?

Zapraszamy na stoisko edukacyjne Polskiego Związku Łowieckiego.

Dowiesz się, dlaczego warto zostać myśliwym, co robią myśliwi w lesie

oraz dlaczego łowiectwo to pasja również dla kobiet. 

Ponadto poznasz cykl roczny rozwoju poroża, dowiesz się jaka jest różnica między śladem a tropem

i będziesz mógł zakręcić łowieckim kołem fortuny.


22-23 kwietnia 2022, stoisko W33 Polski Związek Łowiecki



Wystawa zwierząt afrykańskich


Podczas trwania targów na stoisku Wnęczak Taxidermy będzie można zobaczyć wystawę AFRYKAŃSKIE SAFARI.

Firma zajmuje się profesjonalną preparacja zwierząt z całego świata.

Opierając się o najnowszą technologię, tworzą kolekcje eksponatów w postaci medalionów,

preparatów w całości bądź tworząc pełne kompozycje gatunków.

Zwiedzający będą mogli zobaczyć scenkę przedstawiającą lwa w ataku na antylopę szablastą

oraz różne kompozycje afrykańskich antylop.


22-23 kwietnia 2022, stoisko W34



Prosto z lasu, jedyny i niepowtarzalny DZIKI FOOD TRUCK !


DZIKI FOOD TRUCK to pierwszy na ŚWIECIE food truck serwujący genialnie pyszną i naturalnie z lasu szamkę. Zrodzony z pasji i chęci serwowania oryginalnych potraw z najzdrowszego mięsa na planecie.

Nasze oryginalne DZIKIE BURGERY zachwycają podniebienia wszystkich Gości

najważniejszych imprez łowieckich w Polsce.

Od lat cieszymy się największym uznaniem , a znani jesteśmy z dbałości o jakość i smak,

w końcu Św. Hubert jest naszym patronem.


22-23 kwietnia 2022, stoisko W57




Spotkanie  z autorem


Premiera książki ,,Mój Bór'' autor - prof. dr hab. inż. Norbert Sczygiol


Spotkanie z autorem książki "Całe życie w miocie" - Edwardem Hałdyszem


Spotkanie z bohaterem programu „Spotkałem Myśliwych” - Piotrem Majerczykiem



22-23 kwietnia 2022, stoisko W7


                                            

                                             23 kwietnia 2022 (sobota)






Zespół Sygnalistów Hagard


Warsztaty dla chętnych, którzy chcą spróbować zagrać na rogu i nauczyć się wydobywać dźwięki.



10:00 - 10:30 scena główna







Lasy Państwowe


Warsztaty z leśnikami


Michał Wieciech- Nadleśnictwo Niepołomice




Przygotowanie do wyjścia w las - praktyczne wskazówki dla ludzi korzystających z wypoczynku w lesie.

Co wolno, a czego nie w lesie - leśny savoir-vivre, czyli zasady odpowiedniego zachowania się w lesie.

Technologie w lesie - narzędzia użytkowe dla ludzi korzystających z wypoczynku w lesie.


10:30 - 11:00 scena główna








Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Łowieckiej "Magnus Venator 2022"


Organizatorzy:

- Firma Sławomir Pawlikowski Hunting Travel z Bogoniowic

- dr hab. inż Marek Wajdzik, Prof. URK Wydz. Leśny z Krakowa

- Zarząd Okręgowy PZŁ w Krakowie.


11:00 Sala Lwów BC


Czy wiesz jak nazywają się siekacze u zająca? Czy podkowę należy utożsamiać jedynie z koniem, a flaga wyłącznie łopocze na maszcie? Kto ryczy, kto ględzi, kto stęka, a kto wdziewa popielate lub rude suknie? Jeżeli znasz odpowiedzi na te pytania (i wiele innych), interesujesz się łowiectwem i myślistwem, serdecznie Cię zapraszamy do udziału

w konkursie wiedzy łowieckiej, który odbędzie się 23 kwietnia 2022 r. w trakcie krakowskich Targów Łowiectwa

i Wędkarstwa - Hunt & Fish Expo. Nie musisz być myśliwym aby sprawdzić swą wiedzę i wygrać atrakcyjne nagrody. Przyjdź, gwarantujemy dobrą językową rozrywkę.


Zapisy >>


Ważne - w zgłoszeniu proszę podać: imię i nazwisko, wiek,

miejsce zamieszkania (miejscowość - województwo) ,

z dopiskiem "konkurs wiedzy łowieckiej"







Debata o tym jak dziś kreować pozytywny wizerunek myśliwego


Czy myśliwi naprawiają błędy popełniane przez cywilizację? Czy w dobie konfliktu zbrojeniowego myśliwy to także potencjalny edukator - praktyk podczas kursów strzelectwa?

Czy dzięki myśliwym mamy najzdrowsze mięso – dziczyznę?



prof. dr hab. inż. Norbert Sczygiol – myśliwy, Rektor Politechniki Częstochowskiej


Piotr Majerczyk – myśliwy, artysta muzyk, aktor, twórca zespołu muzyki folk „Siwy Dym”


Jakub Jurowicz – myśliwy, aplikant adwokacki


Aleksandra Szulc – Prezes Klubu Polskich Dian


Tomasz Tarnawski - prezes Krajowego Związku Ekspertów Dziczyzny, prezes zarządu Las-Kalisz sp. z o.o.


Moderator panelu Bartosz Marzec – redaktor naczelny „Łowca Polskiego


11:00 – 12:00 scena główna







Problemy i ograniczenia promocji dziczyzny w Polsce


Okiem kupującego – jak zarobić więcej ze sprzedaży tusz?

Prelegent - Tomasz Tarnawski, Prezes Zarządu spółki Las-Kalisz, miłośnik i popularyzator dziczyzny w domowej kuchni.


Myśliwy jako pierwsze ogniwo produktów klasy premium

Prelegent - Gabriel Mularczyk, Dyrektor handlowy Las-Kalisz, współtwórca cenionych w branży HoReCa wyrobów gotowych

premium z dziczyzny.


Trendy kulinarne w obróbce dziczyzny – marynować czy nie?

Prelegent - Adam Chrząstowski, Ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz, popularyzuje mięso zwierząt łownych

w zdrowej diecie i nowoczesnej kuchni.


Sukces polskiej dziczyzny – od garażu do sieci handlowej

Prelegent - Piotr Zygmunt, Członek Zarządu Leśniczówka Gościejowice, pasjonat łowiectwa, strzelectwa sportowego

oraz dobrej kuchni, fleksitarianin.



12:00 - 13:30 sala Lwów A


Pobierz zaproszenie >>>


Zgłoś swój udział >>>






Polskie rasy psów mysliwskich


Pokaz poprowadzi Maciej Ziółkowski - Związek Kynologiczny w Polsce - Oddział w Krakowie


Związek Kynologiczny w Polsce oddział Kraków zaprasza na pokaz psów ras myśliwskich, ze szczególnym uwzględnieniem wszystkich polskich ras. O czworonogach dowiemy się też więcej: które doskonale sprawdzają się w roli stróża, a które mają najsilniejszy instynkt łowiecki, z którymi psami należy od małego ustalić hierarchię w stadzie, a które są obdarzone największym temperamentem i instynktem pogoni. Tego i wiele innych ciekawych rzeczy dowiemy się na targach podczas specjalnych pokazów i spotkań z kynologami.


12:00 - 13:00 scena główna





Kuźnia Mordoru


Warsztaty z kowalstwa - odkucie głowni noża typu hidden tang

120 PLN/osoba* - maksymalnie dwie osoby na sesję warsztatową, zapisy na miejscu


*wiek uczestników 16+, osoby młodsze z opiekunem


12:00 - 13:00 strefa na zewnątrz przy wejściu głównym







Kuźnia Mordoru


Warsztaty kaletnicze - Bilonówki - 40 PLN/osoba, zapisy na miejscu stoisko W6


12:00 - 12:30 maksymalnie 6 osób

12:30 - 13:00 maksymalnie 6 osób


Warsztaty kaletnicze - Kaletki - 70 PLN/osoba, zapisy na miejscu stoisko W6


14:00 - 15:00 maksymalnie 6 osób




Łucznicy


Warsztaty i prezentacja filmu


13:00 - 13:15 scena główna





Wabienie zwierząt


Pokaz Sławomira Pawlikowskiego


13:15 - 13:40 scena główna


Sławomir Pawlikowski - autor licznych publikacji w prasie regionalnej i centralnej, popularyzujących szlachetną sztukę wabienia, współautor "Wielkiego Atlasu Łowiectwa", znany popularyzator kultury łowieckiej, członek Tarnowskiego Oddziału Klubu Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej. Uczestnik VIII edycji programu "Mam Talent" w telewizji TVN (2015). Znany również  myśliwym i sympatykom łowiectwa z programów "Darz Bór", gdzie wystąpił w kilkunastu odcinkach.

Jest ponadto właścicielem biura polowań "Pawlikowski Hunting Travel" i prowadzi "Szkołę Wabienia".


Polowanie na wab, to jedna z najstarszych, stosowanych do dzisiaj  metod polowań.

Wabienie jeleni byków, lisów czy kozłów sarny, to tylko te najbardziej znane myśliwym metody w Polsce.

Co można jeszcze wabić? Jak posługiwać się mową zwierząt?

Na te i inne pytania odpowie Sławomir Pawlikowski podczas pokazu wabienia.




Kuźnia Mordoru


Warsztaty z kowalstwa - odkucie głowni noża kabłączkowego

130 PLN/osoba* - maksymalnie dwie osoby na sesję warsztatową, zapisy na miejscu


*wiek uczestników 16+, osoby młodsze pod opieką


13:30 - 15:00 strefa na zewnątrz przy wejściu głównym



Sokolnicy


Sokolnictwo - pradawna dziedzina łowiectwa od ubiegłego roku znajdująca się na liście Niematerialnego Dziedzictwa Kultury Ludzkości UNESCO. O ptakach łowczych, historii powrotu sokoła wędrownego na polskie niebo i tym dlaczego sokolnictwo to styl życia opowie Adam Mroczek - sokolnik od ćwierć wieku zajmujący się ptakami drapieżnymi. Najmłodsi uczestnicy pokazu i nie tylko będą mogli doświadczyć wyjątkowych umiejętności jednego z ptaków łowczych jaki będzie towarzyszył sokolnikom. Zapraszamy z sokolniczym pozdrowieniem Chwal Ćwik!


13:40 - 14:00 scena główna




Strzelanie z łuków


Samodzielna praktyka


13:00 - 15:00 obok sceny głównej






Dziczyzna w nowoczesnej kuchni


Master Class


14:00 - 15:30 obok sceny głównej




Podczas dwóch dni targowych odbędą się pokazy kulinarne autorstwa znakomitych szefów kuchni

specjalizujących się w kuchni myśliwskiej. Bazą potraw będzie królik, dzik, sarna i jeleń.

Gościem specjalnym będzie kucharz z ponad 30-letnim doświadczeniem, Adam Chrząstowski.

Przewodniczył jury Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału im. Mariana Tarnawskiego.

Od 2020 r. jest ambasadorem kulinarnym marki HoReCa Las-Kalisz, jednego z krajowych liderów skupu i przetwórstwa dziczyzny. Popularyzuje mięso zwierząt łownych w zdrowej diecie i nowoczesnej kuchni m.in. podczas prowadzonych przez siebie szkoleń i pokazów kulinarnych. Filmy edukacyjne z jego udziałem można obejrzeć na kanale HoReCa Las-Kalisz w serwisie YouTube oraz na fanpage’u @HoReCaLasKalisz na Facebooku.

Zapraszamy do degustacji.




* Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie