Program Targów HUNT & FISH EXPO



                                              


                                               22 - 23 kwietnia 2022 (piątek, sobota)





Wystawa zdjęć


Fotograf Magda Langer


22-23 kwietnia 2022, stoisko W2



„Na łów, na łów, na łowy do zielonej dąbrowy, towarzyszu mój .....”


Podczas targów w Hali Wisła będzie prezentowana wystawa zdjęć przyrodniczych autorstwa Magdy Langer.

Obecnie myślistwo jest kontynuacją wielowiekowych tradycji i zwyczajów, skrzętnie podtrzymywanych przez Łowiecką Brać. Magda Langer jest prawdziwym łowcą i tropicielem, ale wybierając się w knieję, zamiast strzelby czy sztucera, zabiera aparat fotograficzny. Na obecnie prezentowanym FOTO-POKOCIE, jak nazywa swoje wystawy związane

z łowiectwem, są fotogramy z polowań.



Wystawa kolekcjonerska


"Diana bogini łowów"


Diana – w mitologii rzymskiej bogini łowów, gór, lasów. Pierwotnie była ona boginią wszelkiego życia na ziemi. Najczęściej przedstawiano ją w krótkim chitonie, z łukiem i kołczanem ze strzałami. Jan Długosz w swojej kronice utożsamił rzymską Dianę ze staropolską boginią łowów Dziewanną.


22-23 kwietnia 2022 , stoisko W33 Polski Związek Łowiecki



Warsztaty edukacyjne


Temat łowiectwa jest Ci bliski, a może wręcz przeciwnie?

Zapraszamy na stoisko edukacyjne Polskiego Związku Łowieckiego.

Dowiesz się, dlaczego warto zostać myśliwym, co robią myśliwi w lesie

oraz dlaczego łowiectwo to pasja również dla kobiet. 

Ponadto poznasz cykl roczny rozwoju poroża, dowiesz się jaka jest różnica między śladem a tropem

i będziesz mógł zakręcić łowieckim kołem fortuny.


22-23 kwietnia 2022, stoisko W33 Polski Związek Łowiecki




Wystawa zwierząt afrykańskich


Podczas trwania targów na stoisku Wnęczak Taxidermy będzie można zobaczyć wystawę AFRYKAŃSKIE SAFARI.

Firma zajmuje się profesjonalną preparacja zwierząt z całego świata.

Opierając się o najnowszą technologię, tworzą kolekcje eksponatów w postaci medalionów,

preparatów w całości bądź tworząc pełne kompozycje gatunków.

Zwiedzający będą mogli zobaczyć scenkę przedstawiającą lwa w ataku na antylopę szablastą

oraz różne kompozycje afrykańskich antylop.


22-23 kwietnia 2022, stoisko W34



Prosto z lasu, jedyny i niepowtarzalny DZIKI FOOD TRUCK !


DZIKI FOOD TRUCK to pierwszy na ŚWIECIE food truck serwujący genialnie pyszną i naturalnie z lasu szamkę. Zrodzony z pasji i chęci serwowania oryginalnych potraw z najzdrowszego mięsa na planecie.

Nasze oryginalne DZIKIE BURGERY zachwycają podniebienia wszystkich

Gości najważniejszych imprez łowieckich w Polsce.

Od lat cieszymy się największym uznaniem , a znani jesteśmy z dbałości o jakość i smak,

w końcu Św. Hubert jest naszym patronem.


22-23 kwietnia 2022, stoisko W57




Spotkanie  z autorem


Premiera książki ,,Mój Bór'' autor -prof. dr hab. inż. Norbert Sczygiol


Spotkanie z bohaterem programu „Spotkałem Myśliwych” - Piotrem Majerczykiem


22-23 kwietnia 2022, stoisko W7

                                                   


                                                   22 kwietnia 2022 (piątek)





Lasy Państwowe


Warsztaty z leśnikami


Michał Wieciech- Nadleśnictwo Niepołomice



Przygotowanie do wyjścia w las - praktyczne wskazówki dla ludzi korzystających z wypoczynku w lesie.

Co wolno, a czego nie w lesie - leśny savoir-vivre, czyli zasady odpowiedniego zachowania się w lesie.

Technologie w lesie - narzędzia użytkowe dla ludzi korzystających z wypoczynku w lesie.


10:00 - 11:00 scena główna




Dziczyzna w nowoczesnej kuchni


Pokaz Master Class


11:00 - 12:30 obok sceny głównej



Podczas dwóch dni targowych odbędą się pokazy kulinarne autorstwa znakomitych szefów kuchni

specjalizujących się w kuchni myśliwskiej. Bazą potraw będzie królik, dzik, sarna i jeleń.

Gościem specjalnym będzie kucharz z ponad 30-letnim doświadczeniem, Adam Chrząstowski.

Przewodniczył jury Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału im. Mariana Tarnawskiego.

Od 2020 r. jest ambasadorem kulinarnym marki HoReCa Las-Kalisz, jednego z krajowych liderów skupu i przetwórstwa dziczyzny. Popularyzuje mięso zwierząt łownych w zdrowej diecie i nowoczesnej kuchni m.in. podczas prowadzonych przez siebie szkoleń i pokazów kulinarnych. Filmy edukacyjne z jego udziałem można obejrzeć na kanale HoReCa Las-Kalisz w serwisie YouTube oraz na fanpage’u @HoReCaLasKalisz na Facebooku.

Zapraszamy do degustacji.




Koncert powitalny - Zespół Sygnalistów Hagard


Zespół Sygnalistów Myśliwskich „Hagard” zaczął działalność w 2001 roku jako „Sekcja Etyki, Tradycji i Zwyczajów Łowieckich”

Koła Naukowego Leśników na Wydziale Leśnym, natomiast od 2010 roku stanowi integralną część Centrum Kultury Studenckiej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Zespół posiada w swoim dorobku album muzyczny z muzyką myśliwską, który został wydany z okazji 60-lecia istnienia

Wydziału Leśnego w Krakowie w 2009 roku.

Podczas XIX Ogólnopolskiego Konkursu „O Róg Wojskiego” w Człuchowie, pierwszy raz w historii istnienia zespół „Hagard” zdobył mistrzostwo Polski w kategorii sygnałów myśliwskich, a w kategorii muzyki myśliwskiej zajął wysokie, trzecie miejsce.


Repertuar:

- Powitanie, Marsz Myśliwski nr.3, Na Rykowisku, Łowcza Cza-cza, Des Jagers GruB, Jager-Blues, Myśliwy z Kurfalz, Zum Trinken, Villaher, Hranicka


12:00 scena główna




Uroczyste Otwarcie Targów


12:30 scena główna

Zespół „Siwy Dym”


Koncert powitalny


12:40-13:00 scena główna





Dzikie zwierzęta w wielkim mieście


Panel dyskusyjny :

- Czy da się pogodzić istnienie dzikich zwierząt w dynamicznie rozwijającym się mieście?

- Jak chronić zwierzęta, które od lat zamieszkują metropolie?

- Jaką rolę do odegrania mają organizacje ekologiczne?

- Czy zwierzęta mogą zagrażać mieszkańcom miast?


- dr hab. inż. Marek  Wajdzik, prof. URK
  Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Katedra Bioróżnorodności Leśnej, Wydział Leśny

- Małgorzata Mrugała

   Urząd Miasta Krakowa, Dyrektor Wydziału Kształtowania Środowiska

- lek. wet. Agnieszka Szewczyk – Kuta

  Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii

- Michał Goś

   Zastępca Dyrektora ds. Gospodarki Leśnej Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krakowie

- Maciej Lesiak

   Dzikie Pogotowie

- Patryk Salamonmoderator – redaktor naczelny LoveKrakow.pl


13:00 - 14:00 scena główna





Kuźnia Mordoru


Pokaz robienia noży - "Od blachy do noża"


13:00 - 14:30 strefa na zewnątrz przy wejściu głównym





Polskie rasy psów myśliwskich


Pokaz poprowadzi Maciej Ziółkowski - Związek Kynologiczny w Polsce - Oddział w Krakowie


Związek Kynologiczny w Polsce oddział Kraków zaprasza na pokaz psów ras myśliwskich,

ze szczególnym uwzględnieniem wszystkich polskich ras.

O czworonogach dowiemy się też więcej: które doskonale sprawdzają się w roli stróża,

a które mają najsilniejszy instynkt łowiecki. Z którymi psami należy od małego ustalić hierarchię w stadzie,

a które są obdarzone największym temperamentem i instynktem pogoni.

Tego i wiele innych ciekawych rzeczy dowiemy się na targach podczas specjalnych pokazów i spotkań z kynologami.


14:00 - 15:00 scena główna


Sq Leatherwork


Pokaz kaletniczy - szycie pochewki do noża


14:00 - 15:00 – stoisko W6






Problemy i ograniczenia promocji dziczyzny w Polsce


Okiem kupującego – jak zarobić więcej ze sprzedaży tusz?

Prelegent - Tomasz Tarnawski, Prezes Zarządu spółki Las-Kalisz, miłośnik i popularyzator dziczyzny w domowej kuchni.


Myśliwy jako pierwsze ogniwo produktów klasy premium

Prelegent - Gabriel Mularczyk, Dyrektor handlowy Las-Kalisz, współtwórca cenionych w branży HoReCa wyrobów gotowych

premium z dziczyzny.


Trendy kulinarne w obróbce dziczyzny – marynować czy nie?

Prelegent - Adam Chrząstowski, Ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz, popularyzuje mięso zwierząt łownych

w zdrowej diecie i nowoczesnej kuchni.


Sukces polskiej dziczyzny – od garażu do sieci handlowej

Prelegent - Piotr Zygmunt, Członek Zarządu Leśniczówka Gościejowice, pasjonat łowiectwa, strzelectwa sportowego

oraz dobrej kuchni, fleksitarianin.



14:00 - 15:30 sala Lwów A


Pobierz zaproszenie >>>


Zgłoś swój udział >>>






Łucznictwo


Warsztaty i prezentacja filmu


15:00 - 15:15 scena główna




Strzelanie z łuków


Samodzielna praktyka


15:00 - 18:00 obok sceny głównej





Wabienie zwierząt


Pokaz Sławomira Pawlikowskiego


15:15 - 15:40 scena główna


Sławomir Pawlikowski - autor licznych publikacji w prasie regionalnej i centralnej, popularyzujących szlachetną sztukę wabienia, współautor "Wielkiego Atlasu Łowiectwa", znany popularyzator kultury łowieckiej, członek Tarnowskiego Oddziału Klubu Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej. Uczestnik VIII edycji programu "Mam Talent" w telewizji TVN (2015). Znany również  myśliwym i sympatykom łowiectwa z programów "Darz Bór", gdzie wystąpił w kilkunastu odcinkach. Jest ponadto właścicielem biura polowań "Pawlikowski Hunting Travel" i prowadzi "Szkołę Wabienia".


Polowanie na wab, to jedna z najstarszych, stosowanych do dzisiaj  metod polowań.

Wabienie jeleni byków, lisów czy kozłów sarny, to tylko te najbardziej znane myśliwym metody w Polsce.

Co można jeszcze wabić? Jak posługiwać się mową zwierząt?

Na te i inne pytania odpowie Sławomir Pawlikowski podczas pokazu wabienia.



Sokolnicy


Sokolnictwo - pradawna dziedzina łowiectwa od ubiegłego roku znajdująca się na liście Niematerialnego Dziedzictwa Kultury Ludzkości UNESCO. O ptakach łowczych, historii powrotu sokoła wędrownego na polskie niebo i tym dlaczego sokolnictwo to styl życia opowie Adam Mroczek - sokolnik od ćwierć wieku zajmujący się ptakami drapieżnymi. Najmłodsi uczestnicy pokazu i nie tylko będą mogli doświadczyć wyjątkowych umiejętności jednego z ptaków łowczych jaki będzie towarzyszył sokolnikom. Zapraszamy z sokolniczym pozdrowieniem Chwal Ćwik!


15:40 - 16:00 scena główna




Dziczyzna w nowoczesnej kuchni


Pokaz Master Class


16:00 - 17:30 obok sceny głównej


Podczas dwóch dni targowych odbędą się pokazy kulinarne autorstwa znakomitych szefów kuchni

specjalizujących się w kuchni myśliwskiej. Bazą potraw będzie królik, dzik, sarna i jeleń.


Wśód gości specjalnych pojawi się Dawid Łagowski, półfinalista 6. edycji programu "Top Chef".

Znany i wielokrotnie nagradzany prestiżowymi nagrodami szef kuchni, który promuje gotowanie w stylu slow.

Jego kuchnia znana jest z wyjątkowego smaku i powtarzalności serwowanych dań. Sprawdzone przepisy

stały się bazą dla serii niezwykłych produktów tworzonych pod marką Manufaktura Łagowski.

Miłośnik i popularyzator dziczyzny, którą można znaleźć w menu kierowanych przez niego restauracji.


Zapraszamy do degustacji.



* Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany programu